Хасан Приштина: Разлика помеѓу преработките

Одземени 814 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
(Одбиена последната промена во текстот (од Алиса Селезньова) и вратена ревизијата 2177983 на Dalco26)
Нема опис на уредувањето
Хасан бег Приштина потекнува од богато земјоделско семејство. Изучувал право во Истанбул. По [[Младотурската револуција]] од 1908 година е избран за пратеник во Османлискиот парламент. Приближно во тоа време го менува семејното презиме од Бериша во Приштина и ја додава кон своето презимето титулата ''"бег"''.
 
По Албанското востание од 1910 година Хасан бег Приштина станува пратеник во Османлиската парламент. Во 1912 година е раководител на Албанското востание од 1912 година, за време на кое нуди создавањето на албанско-македонска држава во Македонија <ref>{{cite[http://www.albanianhistory.net/texts20_2/AH1921_3.html book1921
|Hasan last =Bey Prishtina:
}}Brief Memoir on the Albanian Uprising of 1912]</ref>, поддржан од британскиот конзул во [[Скопје]]. За време на [[Првата балканска војна]] Хасан бег се обидува да ја спречи поделбата на териториите населни од албанското населние помеѓу [[Црна Гора]], [[Србија]] и [[Грција]].
| first = Hasan
| authorlink = Hasan Prishtina
| title = Nji shkurtim kujtimesh mbi kryengritjen shqiptare të vjetit 1912. Shkrue prej Hassan Prishtinës
| trans_title = Hasan Bey Prishtina: Brief Memoir on the Albanian Uprising of 1912
| url = http://www.albanianhistory.net/texts20_1/AH1921_3.html
| archiveurl = http://www.webcitation.org/query?url=http%3A%2F%2Fwww.albanianhistory.net%2Ftexts20_1%2FAH1921_3.html&date=2011-01-10
| archivedate = January 10, 2011
| accessdate = January 10, 2011
| publisher = Shtypshkroja Franciskane
| location = [[Shkodra]]
| language = Albanian, translated on English by Robert Elsie
| quote = I went to meet Mr Pavlof, one-time deputy for Skopje ... for the rights of the Albanians and Bulgarians... I believe that the time has come to ... joint uprising with a view to creating an autonomous Albanian-Macedonian state.
}}</ref>, поддржан од британскиот конзул во [[Скопје]]. За време на [[Првата балканска војна]] Хасан бег се обидува да ја спречи поделбата на териториите населни од албанското населние помеѓу [[Црна Гора]], [[Србија]] и [[Грција]].
 
Со објавувањето на албанската независност Хасан бег Приштина ја поддржува првата влада на [[Исмаил Кемал]], чија власт се протегала до [[Елбасан]]. Во 1913 година добива за кратко време министерска должност, која реално не можел да ја извршува.