Разлика помеѓу преработките на „Бесправно доселување“

нема опис на уредувањето
 
==Терминологија==
 
{| align="right" class="infobox" style="font-size: 95%; color=red; border: solid 2px #adaaad;"
! style="font-size: larger; background:#f0f0ff" |'''правен статус на физички лица'''
|-
|
|
|- style="background:#antiquewhite" align="center"
| '''Концепти'''
|- align="center"
|
Државјанство<br>
Имиграција<br>
Нелегална имиграција<br>
Националност<br>
Натурализација<br>
Дозвола за престој<br>
Апатридност
|- style="background:#antiquewhite" align="center"
| '''Називи'''
|- align="center"
|
Административен притвор<br>
Странец<br>
Граѓанин<br>
Бипатрид<br>
Нелегален имигрант<br>
Работник-мигрант<br>
Домороден жител<br>
Натурализиран граѓанин<br>
Политички затвореник<br>
Бегалец<br>
Апатрид
|- style="background:#intelligence" align="center"
| '''Социјална политика'''
|- align="center"
|
Закон за имиграција<br>
Нелегална имиграција<br>
Национализам<br>
Закон за националност <br>
Нативизам (политика)
<center>{{navbar|Legal status}}</center>
|}<noinclude>[[Category:Law templates]]</noinclude>
 
 
Со '''нелегалната имиграција''' се опишуваат луѓето кои без формална дозвола влегуваат во некоја земја. Постојат голем број гледишта за нелегалната имиграција кои зависат од политичка гледна точка :
 
89

уредувања