Разлика помеѓу преработките на „Скупи“

Додадени 19 бајти ,  пред 9 години
 
== Досегашни истражувања ==
Локалитетот е познат уште од крајот на XIX. Во 1883 год. англискиот истражувач [[Артур Еванс]] престојувал во Скопје и ги регистрирал римските бедеми на Зајчев Рид, кој ги објаснил како остатоци од [[акропола|акрополата]] на Скупи. Со археолошки ископувања на локалитетот Скупи отпочнато е инцидентно пред [[Втората светска војна]]. [[Музеј на град Скопје|Музејот на град Скопје]], како имател на локалитетот, со систематските археолошки истражувања отпочнал во 1966 год. кои со помали прекини, континуирано се извршуваат до денес. Досега се целосно или делумно истражувани: бедемите, театарот, цивилната базилика, градската вила, градската бања, улицата - кардо, христијанската базилика, делови од источната и западната некропола.toa e skupi ta,ta,ta
 
 
== Историја ==
Анонимен корисник