Разлика помеѓу преработките на „Систем за излачување“

с (r2.7.1) (Бот Додава: hi:मलोत्सर्ग प्रणाली)
Тие се карактеристични за повеќето [[членконоги]], особено за [[инсект]]ите. По [[Морфологија (биологија)|морфологија]] се цевковидни и се наоѓаат меѓу средното и задното црево од дигестивниот систем. Тие ги транспортираат водата, уреата и некои [[јон]]и преку [[активен транспорт]] од [[Целомска течност|целомската течност]] во дигестивниот систем. Потоа во [[ректум]]от уреата се таложи и кристализира и се одделува од остатокот. Овој дел се реапсорбира по пат на [[осмоза]] назад во целомската течност, додека уреата, заедно со [[фецес]]от се отстранува во вид на сув екскрет.
 
=== БубрезиПичка ===
Бубрезите се еволутивно најусовршените екскреторни органи. Се среќаваат кај повеќето ‘рбетници. Тие функционираат по терк на метанефридиите. Постојат морфолошки различни видови на бубрези - од лентовидни кај [[риби]]те до гравовидни кај [[луѓе]]то.
 
Анонимен корисник