Отвори го главното мени

Промени

нема опис на уредувањето
Врската помеѓу клиентот и серверот не е секогаш лесна, може да има машини кои користат средно реле:
 
* А прокси (посредник или) да ги менувате реакции и барања кои ги добива и да управува со кеш на ресурси побара.
* А портал (или портал) е средство за измена на протокол се користи.
* А тунел пренесува нивните барања и одговори без никакви измени, или кеширање.
====Метод====
Страна на HTTP протоколот, методот е команда да одредува видот на барањето, односно да се каже, го прашува серверот да се изврши некоја акција. Во општата акција се однесува на ресурс идентификувани од страна на URL-то што следи името на методот.
====GET====
Ова е најчестиот метод за барање ресурс. А ДОБИВАТЕ барање нема ефект на ресурси, би требало да биде можно да се повтори на барање без ефект.
====HEAD====
Овој метод бара само информација за ресурс, без да се бара ресурсот себе.
====PO====
Овој метод треба да се користи за додавање на нов извор (порака на форум или напис во еден веб-сајт). На адреса се испорачува на адреса на ресурси во врска со новиот ресурс (како што се адреса на форум или сајт) и не ја отворам датотеката на новосоздадената ресурс.
====ОПЦИИ====
Овој метод овозможува комуникација опции за ресурс или серверот воопшто.
====CONNECT====
Овој метод овозможува да се користи прокси како комуникациска тунел.
====Трага====
Овој метод бара од сервер за да се врати она што го добил со цел да ги тестираат и вршење дијагностика на врската.
====Ставете====
Овој метод може да ја замени или да додадете ресурси на серверот. На адреса дадена е дека на ресурс.
====DELETE====
Овој метод го отстранува ресурс од серверот.
 
Овие последниве две методи обично бараат привилигиран пристап.
На почетокот на World Wide Web, што беше планирано да додадете капацитет за содржината на HTTP преговори, цртање посебно на пантомима. Во меѓувреме, на HTTP 0.9 е крајно едноставно.
 
1. HTTP клиент конекција
2. Испраќање на GET методот барање
3. HTTP сервер одговор
4. серверот затвора конекцијата да го сигнализира крајот на одговор.
 
Пребарување:
HTTP одговорите имаат следниот формат:
 
Статус линија (верзија, код-Reply-текст одговор)
Како одговор на ова заглавје
[празна линија]
Одговор тело
Пребарување:
 
 
Домаќинот
Одредува веб засегнати од прашањето, која е неопходна за сервер хостинг на повеќе сајтови на истата ИП адреса (името врз основа виртуелен домаќин, виртуелен хост име врз основа). Тоа е само насловот навистина важно.
Referer
Специфицира адреса на документот што го даде линк до бараниот ресурс. Овој наслов му овозможува на администратори да се види таму каде што посетителите доаѓаат од.
Корисникот Агент
Укажува на софтверот што се користи за да се поврзиш. Тоа е обично прелистувач или роботот.
 
Одговор:
 
Датум
Времето во кое е генерирана порака.
Сервер
Укажува на кој модел на HTTP сервер на одговори на барањето.
Должина содржина
Ја одредува големината во бајти на ресурс.
Content-Type
Укажува на MIME типот на ресурс.
Истекува
Го одредува времето после кое ресурси треба да се смета застарени овозможува веб прелистувачи за да се утврди колку долго да се задржи ресурс кеш.
Последен Изменето
Покажува последната модификација денот на бараниот ресурс.
 
==HTTP 1.1==
Дополнителни хедери се поддржани од страна на HTTP 1.1:
Врска
Овој наслов може да бидат испратени од страна на клиентот или серверот и содржи листа на имиња за одредување на опциите за користење со сегашната врска. Ако има опција параметри овие се специфицирани од страна на заглавието на истото име како опција (Не-Alive на пример, да одредите максималниот број на барања за конекција). Кликнете на името е резервиран да се каже дека врската треба да биде затворена по обработката на тековната барање.
Прифати
Овој наслов листи на MIME типови на содржини прифатена од страна на клиентите. Ѕвездата карактер * може да се користи за одредување на сите видови / подтипови.
Прифати-Множзнаци
Одредува карактерот енкодирања прифатени.
Прифати-јазик
Одредува јазици прифатени.
 
Редоследот на приоритетот за секоја опција (тип, кодирање или јазик) е определен од додате параметар q содржат децимална вредност помеѓу 0 (неприфатливо) и 1 (прифатливо) вклучени (3 цифри по запирката), еднаква на 1 стандардно .
Дополнителни хедери во врска со овој трансфер кодирање се:
Трансфер-Encoding
Одредува трансфер кодирање. Единствената вредност, дефинирана од RFC 2616 е chunked.
 
Трејлер
Листа на сите заглавија се појавува после последната трошка префрлени.
ТЕ
Испратени од страна на клиентот да ја наведе содржината кодирање поддржана (Content-Encoding не е исто како трансфер-Кодирање chunked е нужно поддржан од страна на клиентите и серверите за спроведување на HTTP/1.1 стандард), и одредува дали клиентот поддржува во Заглавието Кориснички шлепери со додавање на листата.
 
=HTTPS=
 
====Клиент - прашање====
GET /index.html HTTP/1.1
Host: www.example.com
 
====Опслужувач-одговор====
HTTP/1.1 200 OK
Date: Mon, 23 May 2005 22:38:34 GMT
Server: Apache/1.3.3.7 (Unix) (Red-Hat/Linux)
Last-Modified: Wed, 08 Jan 2003 23:11:55 GMT
Etag: "3f80f-1b6-3e1cb03b"
Accept-Ranges: bytes
Content-Length: 438
Connection: close
Content-Type: text/html; charset=UTF-8
 
==Надворешни врски==