Разлика помеѓу преработките на „Солунска афера“

=== Нов бран на апсења ===
 
По судирот кај [[Бајалци]] биле уапсени 15 селани од оваа село и одведени во Солун, турските потери и претреси во [[Гевгелиско]] и [[Солун]]ско добиле нов силен интензитет. Во селото [[Мачуково]] уапсен учителот, а по околните села се раздвижиле турските потери од кои населението настрадало.
По судирот кај [[Бајалци]] биле уапсени 15 селани од оваа село и одведени во Солун, турските потери и претреси во [[Гевгелиско]] и [[Солун]]ско добиле нов силен интензитет. Во селото [[Мачуково]] уапсен учителот, а по околните села се раздвижиле турските потери од кои населението настрадало. Во селото [[Аканаџали]] - [[Дојран]]ско, под обвинение на арамијата Мехмед дека има комити, дошол турскиот аскер и од клисарот било побарано да ги посочи комитите. Тој го посочил поп Иван но тој не кажал ништо. Затоа арамијата Мехмед го повикал клисарот и му кажал дека ќе го повика кајмакамот и дека тој како комити ќе треба да ги посочи селските чорбаџии, а ако не го стори тоа ќе го убијат него, неговите два сина и ќе му ја запалан куќата. Клисарот ги посочил чорбаџиите по што тие биле уапсени, а младиот поп Иван бил соблечен гол и бил рашетуван низ селото. Властите набргу го прекопале црковниот двор барајќи оружје, а пота бил и уапсен минатогодишниот селски учител Иванов. Од оваа село десетина души биле одвлечкани во [[Дојран]], а останатите биле ослободени откако платиле рушвет. Турските власти слично постапиле и во селата [[Дурбали]], [[Сурлево]], [[Валандово]], [[Фурка]] и други <ref name="VG" />. Селото [[Крецово]] - [[Кукуш]]ко било опколено од 30 души аскер по што сите мажи од 20 до 40 години биле оделени, а по мачењата некој од нив ги предал 8 пушки од системот ''Гра''. Бимбашјата потоа им наредил на селаните да ги прокопаат селските гробишта за да биде најдено друго оружје но ништо небило откриено. Во ова село од тепање полуделе Коле Кљанков и Христо Попов, а Петра Кљанкова полудела од заплашување. Во Тиквешко настрадаа девет села. За преживеаните ужаси зборува фактот, што од стотици измачувани еден од с. [[Ресово]] и двајца од Мрзен-Ореховец умираат во страшни маки, а еден од с. [[Борово]], за да го избегне затворот и мачењето, се самоубива. Во Тиквешко, учителот [[Александар Станоев]] една богато надарена, кристално чиста поетска душа, преживува една потресна трагедија. За да го избегне затворањето, Станоев пука во себе, но куршумот минува над клепката. Паднат во бесвест, несреќникот беше пренесен во [[Неготино]], лекуван, испратен во [[Солун]], осуден и заточен во [[Подрум кале]]. Не остана незасегнат од одразите на солунската афера и скопскиот округ – главно Радовишката кааза.
 
Во селото [[Аканаџали]] - [[Дојран]]ско, под обвинение на арамијата Мехмед дека има комити, дошол турскиот аскер и од клисарот било побарано да ги посочи комитите.
 
Тој го посочил поп Иван но тој не кажал ништо. Затоа арамијата Мехмед го повикал клисарот и му кажал дека ќе го повика кајмакамот и дека тој како комити ќе треба да ги посочи селските чорбаџии, а ако не го стори тоа ќе го убијат него, неговите два сина и ќе му ја запалан куќата.
 
Клисарот ги посочил чорбаџиите по што тие биле уапсени, а младиот поп Иван бил соблечен гол и бил рашетуван низ селото. Властите набргу го прекопале црковниот двор барајќи оружје, а пота бил и уапсен минатогодишниот селски учител Иванов. Од оваа село десетина души биле одвлечкани во [[Дојран]], а останатите биле ослободени откако платиле рушвет.
 
Турските власти слично постапиле и во селата [[Дурбали]], [[Сурлево]], [[Валандово]], [[Фурка]] и други <ref name="VG" />. Селото [[Крецово]] - [[Кукуш]]ко било опколено од 30 души аскер по што сите мажи од 20 до 40 години биле оделени, а по мачењата некој од нив ги предал 8 пушки од системот ''Гра''.
 
Бимбашјата потоа им наредил на селаните да ги прокопаат селските гробишта за да биде најдено друго оружје но ништо небило откриено. Во ова село од тепање полуделе Коле Кљанков и Христо Попов, а Петра Кљанкова полудела од заплашување. Во Тиквешко настрадаа девет села.
 
За преживеаните ужаси зборува фактот, што од стотици измачувани еден од с. [[Ресово]] и двајца од Мрзен-Ореховец умираат во страшни маки, а еден од с. [[Борово]], за да го избегне затворот и мачењето, се самоубива. Во Тиквешко, учителот [[Александар Станоев]] една богато надарена, кристално чиста поетска душа, преживува една потресна трагедија.
 
За да го избегне затворањето, Станоев пука во себе, но куршумот минува над клепката. Паднат во бесвест, несреќникот беше пренесен во [[Неготино]], лекуван, испратен во [[Солун]], осуден и заточен во [[Подрум кале]]. Не остана незасегнат од одразите на солунската афера и скопскиот округ – главно Радовишката кааза.
 
===Истрагата во Солун===