Разлика помеѓу преработките на „Битка кај Мечкин Камен“

нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: '''Битката кај Мечкин камен''' е една од најголемите и најкрвавите борби во екот на [[Или...)
 
 
Четниците на [[Питу Гули]] се утврдиле на [[Мечкин камен]] - скалесто плато на [[Биринската планина]], која е падина од [[Баба планина]]. [[Питу Гули]] пред самата борба одржал говор и заповедал поради ограничените резерви на муниција, да не се пука се додека турците не се доближат блиску. Одредот се поделил на 9 чети, една под команда на Питу Гули, а другите под команда на осум други војводи кој стоеле на чело на селските милиции. Турците настапувале од три страни - од селата [[Бирино]], [[Журче]] и [[Острилци]]. Борбата започнала во 10 часот наутро, откако четниците го задржале башибозлукот нападнала редовната армија. Во 19 часа приквечер [[Мечкин камен]] бил опколени и [[Турци]]те започнуваат со решителен напад. При нападот загинале најпрво [[Георги Димев]] и неговиот заменик [[Нове Смугрев]]. Во жестока борба [[Питу Гули]] станува и почнува да пука и тој паѓа убиен, борбата продолжила, а војводите Блаже и Грлука со еден дел од четниците успеале да избегаат во длабоката река и да се сокријат во шумата. Во оваа битка загинале 40 комити.
 
== Последици ==
 
И покрај победата на Мечкин камен, Турците продолжуваат да го бомбардираат Крушево, а потоа во градот навлегол башибозлукот и редовната војска. Од мирното население загинаале 117 лица - меѓу нив 15 жени, 5 девојки и 6 деца. 150 девојки и жени се силувани. Изгореле на 159 куќи и 210 дуќани.