Разлика помеѓу преработките на „Кралство Македонија“

с
 
По поразот на војската на Персеј во [[Битката кај Пидна]] во [[168 п.н.е]], Македонија била поделена на четири републики од страна на римјаните. Во [[150 п.н.е]] човек по име [[Андриск]] тврдел дека е син на Персеј и го барал тронот на Македонија како крал '''Филип VI'''. Ова била причината за [[Четврта Македонско-римска Војна|Четвртата Македонско-римска Војна]] во која Андриск бил поразен од страна на римјаните и Македонија била припоена кон Рим ([[148 п.н.е]]).
 
=== Птоломејска династија ===
{{main|Птоломејска династија}}
 
=== Аталидска династија ===
{{main|Аталидска династија}}
 
== Види исто така ==