Антигониди: Разлика помеѓу преработките

Додадени 267 бајти ,  пред 12 години
с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
== Членови на династијата ==
 
{| class=wikitable
* [[Антигон I Едноокиот]]
|'''владетел'''
* [[Деметриј I Полиоркет]] ([[294 п.н.е.]]-[[287 п.н.е.]])
|'''период на владеење'''
* [[Антигон II Гонат]] ([[276 п.н.е.]]-[[239 п.н.е.]])
|-
* [[Деметриј II]] (239 п.н.е.-[[229 п.н.е.]])
* |[[Антигон IIII ДосонЕдноокиот]] (229 п.н.е. - [[221 п.н.е.]])
|зачетник на династијата
* [[Филип V Македонски|Филип V]] (221 п.н.е.-[[179 п.н.е.]])
|-
* [[Персеј]] (179 п.н.е.-[[168 п.н.е.]])
* |[[Деметриј I Полиоркет]] ([[294 п.н.е.]]-[[287 п.н.е.]])
|[[294 п.н.е.]] - [[287 п.н.е.]]
|-
* |[[Антигон III ЕдноокиотГонат]]
* [[Антигон II Гонат]] (|[[276 п.н.е.]] - [[239 п.н.е.]])
|-
|[[Деметриј II]]
* |[[Деметриј II]] (239 п.н.е.]] - [[229 п.н.е.]])
|-
|[[Антигон III Досон]]
|[[229 п.н.е.]] - [[221 п.н.е.]]
|-
* |[[Филип V Македонски|Филип V]] (221 п.н.е.-[[179 п.н.е.]])
|[[221 п.н.е.]] - [[179 п.н.е.]]
|-
|[[Персеј]]
* |[[Персеј]] (179 п.н.е.]] - [[168 п.н.е.]])
|}
 
== Видете исто така ==
 
* [[СелевкидскаАнтипатридска династија]]
* [[ПтоломејскаАргеадска династија]]
* [[Аталидска династија]]
* [[Птоломејска династија]]
* [[Селевкидска династија]]
 
== Референци ==