Разлика помеѓу преработките на „Македонија на Македонците“

== Македонска револуционерна организација ==
 
Во 90 - тите години на [[19 век]] во [[Македонија]] со појавува [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]] со што се дал нов инпулс на македонското националноослободително движење. Оваа организација целосно застанала зад мотото ''Македонија на Македонците''. Во [[1905]] година [[Дамјан Груев]] во [[Софија]] имал средба со Лермонтов. Притоа Д. Груев истакнал дека организацијата дејствува самостојно издигајќија девизта'' Македонија на Македонците'' <ref name="dbm"><small>''Документи за борбата на македонскиот народ. . . т. 1, 325''</small></ref>, и дека организацијата не сака за ништо судбината на Македонија да ја потчини на интересите на кнежеството. Главна цел на организацијата е автономија на Македонија а не нејзино присоединување кон Бугарија <ref><small>''Симон Дракул, Македонија меѓу автономијата и дележот, четврти том, 57.''</small></ref>.
 
== Извори ==