Јован Оливер: Разлика помеѓу преработките

Додадени 1.113 бајти ,  пред 12 години
{{Цитатник| ''и подари деспот царства ми'' <ref name="ALH"><small>''Архимандрит Леонид, Хрисовуља цара Стефана 287 - 296.''</small></ref>}}
 
===ОдносотОднос со централната власт===
 
Односите на Јован Оливер со централната власт односно со српскиот [[цар]] [[Стефан Душан]] наликувале на односите сизерен - вазал, а според некои научници постои, иако не сосема видлива, тристепена хиерархиска зависност меѓу владетелот, феудалецот и потчинетите властели, односно Душан неможел дирекно да ја налага својата власт врз феудалците кои се покорувале на Оливер, а тоа го правел преку него. Во прилог на ова тврдење Х. Матанов го наведува начинот накој се преставени српскиот владетел и деспотот Јован Оливер на фреските од [[Лесновскиот манастир]] <ref name="HMM"><small>''Х. Матанов, Югозападните земи, 37.''</small></ref>.
 
===Имоти===