Разлика помеѓу преработките на „Венети“

Додадени 154 бајти ,  пред 11 година
нема опис на уредувањето
[[Податотека:Pratatkovina.PNG|thumb|лево|250px|Прататковината на Словените.]]
 
'''Венеди''', или '''Венети''' се(лат. Venedi, Venethae, Venethi) —се едно од трите стари словенски племенски групи образувани во IV век, во словенската прататковина која се наоѓала источно и северно од [[Карпати]]те, до реките [[Висла]] и [[Дњепар]].
 
Венедите биле оние [[Словени]] кои го населувале западниот дел од нивната татковина, додека пак [[Анти]]те биле населени на источниот, а [[Склавини]]те на јужниот дел.
Во Угрофинските јазици името за Русија е Венаја,според мислењето на многумина научници дека Венетите и Словените биле еден ист народ.
Постори и град во Латвија кој е наречен Винтшпилс,кој според некои етимологии било името дадено од Словените Венети.
 
Венетите се носители на Пржеворската култура во Полска.
 
[[Image:Roman Empire 125.svg|thumb|right|300px|Римската Империја во времето на [[Адријан]] (од 117-38), ја покажува локацијата на '''Венети''' во горниот тек на реката [[Висла]] во (Југоисточна Полска)]]
Анонимен корисник