Хидроксид: Разлика помеѓу преработките

Додадени 280 бајти ,  пред 12 години
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Ca(OH)<sub>2</sub> - [[калциум хидроксид]]</br>
Al(OH)<sub>3</sub> - [[алуминиум хидроксид]]
 
Видови хидроксиди
 
1.едноацидни-оние кои имаат една хидроксилна група
NaOH; KOH ;NH4OH{амониум)
2.Двоацидни
Ca(OH)2 Zn(OH)2 Mg(OH)2
3.Троацидни
Al(OH)3 Fe(OH)3 железо(3)хидроксид.
 
== Особини на хидроксидите ==
Анонимен корисник