Соционика е правец во психологијата кој главно се развил во земјите на поранешниот СССР. Основач на дисциплината е литванскиот психолог Аушра Аугустинавичјуте. Социониката има за цел да докаже дека психолошкото соодветство помеѓу луѓето зо значајна мера зависи од нивниот психолошки тип, и предлага типов модел (т.н. Модел А), кој претставува, од една страна, модел на силни и слаби функции на типот, а од друга, опис на односот на даден тип со други типови. Социониката користи изменета верзија на типологијата на Карл Густав Јунг. Понекогаш социологијата се смешува со другата позната постјунговска типологија - типологијата на Маерс и Бригс (Myers and Briggs Typology, MBTI), која е основана на поинакви теоретски принципи.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди