Смешните кокети

Смешните кокети (француски: Le précieuses ridicules) - драма во еден чин (комедија) на францускиот писател Молиер од 1659 година.

Смешните кокети
Смешните кокети

СодржинаУреди

За делотоУреди

Молиер доживеал огромен успех со „Смешните кокети“ при што тој играл една од главните улоги.[1] Комедијата-едночинка „Смешните кокети“ ги исмејува обичаите и светскиот салонски живот, на кој му недостасувала природност, и кој во основа бил лага и лицемерие: две кокетни госпоѓици го одбиваат додворувањето на две момчиња (гроф и маркиз), и се вртат кон други двајца кои се облечени како гроф и маркиз, а кои се всушност преоблечени слуги во таа облека. Ова интересно сиже му пружило можност на Молиер да го прикаже потеклото и психологијата на на лицемерството во 17 век. Ова дело претставува пресврт во творештвото на Молиер, зашто во него првпат започнал да ги исмејува недостатоците на тогашното општество.

НаводиУреди

  1. N. Banašević, „Pogovor“, во: Molijer, Tartif – Don Žuan. Beograd: Rad, 1962, стр. 204.