Скора победа на демократијата

Скора победа на демократијата ― книга објавена во 1938 година од Alfred A. Knopf, Inc.

ОписУреди

Книгата содржи скратен текст на низата предавања, предадени од Томас Ман од февруари до мај во 1938 година, која била емитувана низ целите Соединетите Држави. Намерата на Ман била да се собере поддршка во Соединетите Држави за борба против нацистичкиот режим во Германија. Во текстот, германскиот иселенички автор ги објаснува неговите морални, политички и уметнички причини за посакување и предвидување на победата на демократијата над фашизмот на неговата родна земја.