Скача е полнет сплеснат леб во сицилијанската кујна. Скача се прави со многу тенок правоаголен слој тесто кој е преклопен на себе три или четири пати. Може и да се полне со различни состојки, почести варијации се рикота сирење и кромид, сирење и домат, домат и кромид или домат и модар патлиџан, во зависност од локацијата, вкусот или сезоната. Се пече и може да се јаде топло или ладно. Скачата потекнува од сицилијанскиот збор што значи да се вози, што е еквивалентно на италијанскиот збор „schiacciata“ што значи здроби или израмнува. Скача може да се најде во Рагуза и Сиракуза, како и некои сицилијанско-американски заедници.[1][2][3][4][5]

Скача со домат и скача со рикота сирење и кромид
Сицилијанска скачата

Историја уреди

Јадењето е со потекло од крајот на 17 век како основно јадење на селските трпези. Во руралните трпези на Кралството Сицилија, а потоа и на Кралството на двете Сицилии, ова едноставно јадење беше развиено врз основа на леб, зеленчук и месо, често остатоци од обилна вечера или повторлив ручек. Олтремодо се појави на Сицилијанските трпези на почетокот на 18 век со рецепт заснован на зеленчук и компири. Својот успех го постигнал кога самиот Монкада, принцот на Патерно, во 1763 година, го посакал на неговата маса за време на божиќните прослави. Оттогаш, традицијата го става како божиќно јадење со рецепт кој се пренесува со генерации.

Наводи уреди

  1. „Schiacciata all'olio, Tuscan flat bread | Visit Tuscany“. www.visittuscany.com.
  2. Cinzia Codeluppi (2012-02-06). Cucina Siciliana. Edizioni Demetra. ISBN 978-8844042097.
  3. Ciccio Sultano (2005). La mia cucina siciliana. G.R.H. ISBN 8889711000.
  4. Franco Bucchieri, Emanuela Distefano and Francesco Tidona (2003). Antiche ricette negli Iblei.CS1-одржување: користи параметар authors (link)
  5. „Scaccia Ragusana (Tomato and Cheese Pie)“. Saveur.com. 18 March 2019.