Систем за управување со содржини

Систем за управување со содржини ( CMS ) [1][2][3]софтверска апликација која може да се користи за управување со создавање и модификација на дигиталната содржина. CMS-тите обично се користат за управување со содржини на претпријатијата (ECM) и управување со веб содржини (WCM). ЕЦМ обично поддржува повеќе корисници во заедничко опкружување [4] со интегрирање на управување со документи, управување со дигитални средства и задржување на евиденција.[5] Алтернативно, WCM е авторско дело за мрежни места и може да вклучува текст и вградена графика, фотографии, видео, аудио, мапи и програмски код што прикажуваат содржина и комуницираат со корисникот.[6][7] ECM обично вклучува WCM функција.

Структура

уреди

Систем за управување со содржини (CMS) обично има две главни компоненти: апликација за управување со содржини (CMA), како преден кориснички интерфејс што му овозможува на корисникот, дури и со ограничена експертиза, да додаде, измени и отстрани содржина од мрежно место без интервенција на раководителот; и апликација за испорака на содржина (ЦДА), која ја составува содржината и ја ажурира мрежната страница.

Заеднички одлики

уреди

Основните одлики на CMS се; собирање на податоци пронаоѓање; пребарување и пребарување; управување со формати; контрола на ревизија; и управување.[5]

Функциите може да се разликуваат во зависност од системската апликација, но обично вклучуваат [5]  :

 • Интуитивно индексирање, пребарување и пронаоѓање на одликите на сите податоци лесен пристап преку функциите за пребарување и овозможување на корисниците да пребаруваат по атрибути како што се датуми на објавување, клучни зборови или автор.
 • Управувањето со форматот овозможува да ги претворите скенираните документи за хартија и наследните електронски документи во HTML или PDF документи.
 • Функциите за ревизија овозможуваат содржината да се ажурира и уредува по првичното објавување. Контролата на ревизијата исто така ги следи сите промени направени во податотеките од поединци.
 • Функционалност на објавување им овозможува на поединците да користат урнек или збир на шаблони одобрени од организацијата, како и волшебници и други алатки за создавање или менување на содржина.

Популарни дополнителни одлики може да вклучуваат [5]  :

 • УРЛ-адреси-пријателски за оптимизација
 • Интегрирана и мрежна помош, вклучително и т форуми за дискусии
 • Групи-засновани системи за дозволи
 • Комплетна поддршка за шаблони и прилагодливи шаблони
 • Постапки за инсталирање и верзија со лесен волшебник
 • Администраторски панел со повеќе јазична поддршка
 • Содржина хиерархија со неограничена длабочина и големина
 • Минимални барања за опслужувач
 • Интегрирани менаџери на податотеки
 • Интегриран дневник за ревизија

Други видови на системи за управување со содржини

уреди

Наводи

уреди
 1. Managing Enterprise Content: A Unified Content Strategy. Ann Rockley, Pamela Kostur, Steve Manning. New Riders, 2003.
 2. The content management handbook. Martin White. Facet Publishing, 2005.
 3. Content Management Bible, Bob Boiko. John Wiley & Sons, 2005.
 4. Moving Media Storage Technologies: Applications & Workflows for Video and Media S2011. Page 381
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 „What is a Content Management System (CMS)? Definition from WhatIs.com“. SearchContentManagement (англиски). Посетено на 2019-09-23.
 6. „What Is a Content Management System (CMS)“. Kinsta. Посетено на 19 August 2019.
 7. Kohan, Bernard. „Content Management System (CMS) and other spin-off terms definition(s)“. Comentum. Посетено на 19 August 2019.

Надворешни врски

уреди