Симонид од Кеос (556 п.н.е. - 468 п.н.е.) бил старогрчки лирски поет.

ТворештвоУреди

Како современик на грчко-персиските војни, Симонид во своите песни ги опеал нив.[1]

НаводиУреди

  1. „Beleške“, во: Đ. Leopardi, Pesme i proza. Beograd: Rad, 1964, str. 118.