Симеон Столпник е христијански светец.

Свети Симеон Столпник
Симеон на неговиот столб, сириска икона
Преподобен
Роден(а) о. 390?, Сис (денешна Турција)
Починал(а) 2 септември 459[1][2], Византиска Сирија
Слава

Роден е во 357 година во Мала Азија во семејство на бедни христијани. На 18 години заминал во манастир каде подвизувал во една пештера. Основал два манастира и се упокоил во Господа во 390 година[3].

Православната црква неговиот ден го чествува на 26 јануари.

Наводи

уреди
  1. "Saint Simeon Stylites", Encyclopedia Britannica
  2. "Saint Simeon Stylites", New Advent Catholic Encyclopedia
  3. „Охридски пролог“ стр. 35