Силистра (област)

(Пренасочено од Силистренска област)
Силистренска област
Област Силистра
Карта на Бугарија, Силистренска област е означена
мапа
Админ. центар:Силистра
Површина:2 846 км2
Население:142 000
Број на општини:7
Регистарска ознака:СС
Областен Управител:Светлана Великова
информација

Силистренска област е една од 28-те области на Бугарија. Таа се наоѓа во историскиот регион на Добруџа.

Список на населените места во Силистренска областУреди

Градовите се со удебелен фонт.

Општина АлфатарУреди

Алеково, Алфатар, Бистра, Васил Левски, Кутловица, Цар Асен, Чуковец

Општина ГлавиницаУреди

Баштино, Богданци, В'лкан, Главиница, Дичево, Долно Рјахово, Зафирово, Звенимир, Зебил, Зарица, Калугерене, Коларово, Косара, Листец, Мал'к Преславец, Ножарево, Осен, Падина, Подлес, Сокол, Стефан Караџа, Суходол, Черногор

Општина ДуловоУреди

Боил, Водно, Вокил, Врбино, Грнчарово, Долец, Дулово, Златоклас, Козјак, Колоб'р, Межден, Овен, Окорш, Орешене, Паисиево, Полковник Таслаково, Поројно, Правда, Прохлада, Раздел, Рујно, Секулово, Скала, Черковна, Чернолик, Черник, Јаребица

Општина КајнарџаУреди

Војново, Голеш, Господиново, Давидово, Добруџанка, Зарник, Кајнарџа, Каменци, Краново, Полковник Чолаково, Попрусаново, Посев, Светослав, Средиште, Стрелково

Општина СилистраУреди

Ајдемир, Бабук, Богорово, Брадвари, Б'лгарка, Ветрен, Главан, Јорданово, Казимир, Калипетрово, Полковник Ламбриново, Попкралево, Професор Иширково, Силистра, Смилец, Срацимир, Сребрна, Српово, Ценович

Општина СитовоУреди

Босна, Гарван, Добротица, Ирник, Искра, Љубен, Нова Попина, Полјана, Попина, Ситово, Слатина, Јастребна

Општина ТутраканУреди

Антимово, Белица, Бреница, Варненци, Дунавец, Нова Черна, Пожарево, Преславци, Старо Село, Сјаново, Тутракан, Трновци, Царев Дол, Цар Самуил, Шуменци

Надворешни врскиУреди