Сенегалска стрелка

вид инсект
Сенегалска стрелка
Сенегалска стрелка
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Членконоги
Класа: Инсекти
Ред: Вилински коњчиња
Подред: Момички
Семејство: Теснокрили водни девици
Род: Стрелки
Вид: Сенегалска стрелка
Научен назив
Ischnura senegalensis
(Rambur, 1842)

Сенегалска стрелка (науч. Ischnura senegalensis) — широко распространет вид од семејството на стрелките која живеее од Африка до Блискиот Исток, и ширум јужна и источна Азија. Овој инсект е случајно донесен и во делови од Европа, вклучувајќи ги и Велика Британија и Финска.

Галерија уреди

Наводи уреди

  • Ischnura senegalensis. IUCN Red List. Version 2006. International Union for Conservation of Nature. 2005. Посетено на 12 мај 2006.

Надворешни врски уреди