Седржител

приказ на Христос

Седржител или Пантократор (грчки: παντοκρατωρ) — главна слика во Христовоата иконографија, што го претставува Христа како небески цар и судија. Бог во Стариот и Новиот завет многупати се нарекува Семоќен. Христос може да биде прикажан во целост, како седи на престолот, до појас или до градите. Во левата рака има свиток или Евангелие, а десната рука благословува.

Икона на Христос Пантократор од 13 век што се чува во манастирот Хиландар.[1]
Исус Христос Пантократор (детаљ од мозаикот во Аја Софија).

Потекло и значење

уреди

Епитетот „Семоќен“, напишан покрај името на Исус Христос, меѓу другото ја изразува и догмата на овоплотување: епитетот „Семоќен“ целосно се однесува и на Божествената и на човечката природа на Христос како спасител. Тоа е составен дел од грчките зборови παν (сите) и κρατος (сила). Епитетот најчесто се сфаќа како значење на семоќ, односно способност да се создаде апсолутно сè, што е еден од Божјите прерогативи. Со други зборови, помалку книжевен превод на зборот пантократор е зборот Семоќен или Владетел на сите/Владетел на светот.[2]

Историски гледано, овој поим се појавил во раното христијанско општество, кога преведувачите на Светото писмо сè повеќе чувствувале потреба да преведат едно од хебрејските имиња на Бог (Ел Шадаи) кои се наоѓаат во Стариот завет/Танах на грчки јазик.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди