Светски ден на вакцината против СИДА

Светскиот ден на вакцината против СИДА, познат и како Ден на свесноста за вакцината против ХИВ, се одбележува секоја година на 18 мај. Застапниците на вакцината против ХИВ го одбележуваат денот со промовирање на континуираната итна потреба за вакцина за спречување на ХИВ и СИДА. Тие искажуваат благодарност на илјадниците волонтери, членови на заедницата, здравствени работници, поддржувачи и научници кои работат заедно за да најдат безбедна и ефикасна вакцина против СИДА и ја повикуваат меѓународната заедница да ја препознае важноста од инвестирањето во новите технологии како критичен елемент на сеопфатен одговор на епидемијата на ХИВ/СИДА.

Симптоми на ХИВ инфекција

Концептот на Светскиот ден на вакцината против СИДА е во почетниот говор на 18 мај 1997 година на Државниот универзитет Морган, кој бил одржан од тогашниот претседател Бил Клинтон. Клинтон го предизвикал светот да постави нови цели во подемот на науката и технологијата и да развие вакцина против СИДА во следната деценија, наведувајќи: „Само навистина ефикасна, превентивна вакцина за ХИВ може да ја ограничи и да ја елиминира заканата од СИДА“.

Првиот Светски ден на вакцината против СИДА бил одбележан на 18 мај 1998 година, одбележувајќи ја годишнината од говорот на Клинтон. Секоја година заедниците ширум светот одржуваат различни активности на Светскиот ден на вакцината против СИДА за да ја подигнат свеста за вакцините против СИДА, да ги едуцираат заедниците за превенција на ХИВ и истражувањата за вакцината против СИДА и да го свртат вниманието на постапките на обичните луѓе кои можат да бидат дел од меѓународните напори за запирање на пандемијата.

Исто така види

уреди

Надворешни врски

уреди