Свети Христофор (според Ван Ајк)

Свети Кристофор — изгубена слика на Јан ван Ајк. Сликата е главно зачувана преку копија од 1460–70 на масло на дабова плоча, во Музејот на уметноста во Филаделфија од 1917 година и цртеж од 1480 година во Музејот Лувр. Копијата ок. 1460–70 е од непознат следбеник. Секоја покажува огромен, брадест маж, кој мавта низ вода со голем стап, носејќи го на рамениците доенчето Христос. Импликацијата е дека Свети Христофор, заштитник на патниците, ја носи тежината на светот на грб;[1] Делата покажуваат дека тој е потпрен на голем стап додека Христос држи глобус, со рацете кренати како благослов, а облеката му се крева кон десно. Двојката е поставена во многу детален, богато обоен и атмосферски предел. Од двете страни има нерамни карпи, поставени спроти рано вечерно небо, со ѕвездени формации.[2]

Музеј на уметноста Филаделфија. Масло на панел, 29,5 см x 21,1 см
Свети Христофор, следбеник на ван Ајк, Лувр

Сликата имала огромно влијание и била широко копирана. Директно се повикува на крилото на Диерик Боутс во делото „Поклонување на Маји“ во Минхен, и „Мореелов Триптих“ на Ханс Мемлинг.[2]

Копијата од Филаделфија, преку дендрохронолошка анализа, се става околу 1460 година и веројатно внимателно го следи боењето на изворното дело. Сепак, изоставува многу поединости што се наоѓаат на цртежот, што се смета за подмоќно.

Наводи уреди

  1. "Saint Christopher". Музеј на уметност Филаделфија. Посетено на 18 март 2021.
  2. 2,0 2,1 Borchert, 156

Библиографија уреди

  • Боркерт, Тил-Холгер. Van Eyck to Durer: The Influence of Early Netherlandish painting on European Art, 1430–1530 . Лондон: Thames & Hudson, 2011 година. ISBN 978-0-500-23883-7

Надворешни врски уреди