Отвори го главното мени
Фреска, мачеништвото на Света Ефимија (базилика Свети Ефимија, Ровињ, Хрватска)

Света Ефимија е христијанска светица која пострада поради нејзината вера во 303 година.[1] Според христијанската традиција, тоа се случило во Халкидон.[2] Нејзиниот гроб стана место на аџилак. Таа се комеморира на 16 септември.

НаводиУреди

  1. "St. Euphemia the All-Praised", Antiochian Orthodox Christian Archdiocese
  2. Castelli, Elizabeth A. (July 15, 2000). „Chapter 39: Asterius of Amasea,Ekphrasis on the Holy Martyr Euphemia“. Valantasis, Richard. Religions of Late Antiquity in Practice. Princeton University Press. стр. 464. ISBN 978-0691057507.