Саутленд (англиски: Southland) е најјужниот регион во Нов Зеланд како и име на округ во рамките на тој регион. Регионот има само еден град, главниот град Инверкаргил и само уште еден округ, Гор. Зафаѓа површина од 28,681 км2. Според пописот од 2001, регионот има 91,002 жители, за 6,096 помалку од 1996.

Околина Саутленд
Саутлендски Регионален Совет
Земја: Нов Зеланд
Местоположбата на Саутленд
Регионален совет
Назив: Околина Саутленд
Претседател: Стјуарт Коли
Население: 92,400
јуни 2006 [1] Архивирано на 28 мај 2008 г.
Површина: 32,079км2
Мрежно место: http://www.es.govt.nz
Населени места
Поголеми: Инверкаргил
Помали: Гор, Ламсден, Винтон, Матаура, Те Анау
Составни административни единици
Имиња: Град Инверкаргил, округ Гор, округ Саутленд
Мрежни места:
Winter Landscape in Western Southland.jpg

Седиштата на Саутлендскиот Регионален Совет, Саутлендскиот Окружен Совет и Инверкаргилскиот Градски Совет се наоѓаат во Инверкаргил. Саутлендскиот округ ги опфаѓа градовите Винтон, Ламсден и цел Стјуартов остров/Ракиура.

Во регионот се наоѓа Фјордлендскиот национален парк кој зафаќа површина од 7,860 км2. Во регионот спаѓа и Стјуартовиот остров, од кој голем дел е Раикурски национален парк.

Надворешни врскиУреди