Сан Лоренцо, Контиљано

Сан Лоренцо во Контиљано е мала римокатоличка црква во романескен стил, сместена на врвот на ридот веднаш надвор од градот Контиљано, во провинцијата Риети, регионот Лацио, Италија.

Историја уреди

Камената црква била изградена во 12 век, на местото на претходната античка римска вила. Црквата набрзо пропаднала со основањето на поголемата црква Сан Микеле Арканџело. Изработена од делкани камења, фасадата има ѕвоно во тимпан од типот на едро. Реставрацијата на локацијата започна во 2014 година, заменувајќи ги олтарот и крштевањето во првобитната положба.[1]

Во јуни 1944 година, жителите на градовите земени како заложници биле убиени од германската армија на ова место.[2]

Наводи уреди