СОНЦЕ. Коалиција за Европа

СОНЦЕ. Коалиција за Европа - опозициската коалиција на социјалдемократските движења на Македонија, формирана врз основа на Социјалдемократски сојуз на Македонија (СДСМ) предводена од Радмила Шекеринска.

На вонредните парламентарни избори во 2008 година, коалицијата „СОНЦЕ. Коалиција за Европа“ доби 23,31% од гласовите и 27 пратенички места, значително губејќи ја владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ.