Руски народни песни

Руската народна песна е фолклорно дело што е зачувано во народот и се пренесувало од уста до уста, како производ на колективната усната креативност на рускиот народ.

Митрофан Пјатницки со пејачи
Ансамблот „Пересек“ изведува народна песна
Пеење песни на Коледе Божиќна честитка

Најчесто, народната песна нема специфичен автор или авторот е непознат, но познати се и народни песни од литературно потекло. Суштинска одлика на повеќето жанрови на руската народна песна е директната поврзаност на народната песна со секојдневниот живот и работата (на пример, песни што придружуваат разни видови труд - бурлак, косење, плевење, берба, гмечење итн., Ритуали кои придружуваат земјоделски и семејни ритуали и веселби - Коледни, Масленичиња, пролетни, работни, свадбарски, погребни, игрови, календарски, итн.)

Руската песна има свои најчести големини: 2/4, 4/4, 3/4 големина на такт. Обично се користат во церемонијални песни како што се свадбени песни. Руската селска песна е архаична, таа е изградена во пет чекори. Богатството на секојдневни мотиви е карактеристично за руските народни песни.[1]

Фестивали на руската песна уреди

 • „Домородното село пее“ е годишен серуски фестивал-натпревар од различни жанрови.
 • „Козачки Кубан“ - Серуски фестивал на фолклорни групи;
 • Првиот серуски фестивал-натпревар на уметнички аматерски групи, организиран во рамките на националниот проект „Култура“[2]
 • „ Каравон “ - руски фолклорен фестивал во Волга[3];
 • „Етномузикологија: историја, теорија, пракса“ - меѓународна научна и практична конференција[4].
 • „Пролет Шолохов“ е годишен меѓународен литературен и фолклорен фестивал посветен на роденденот на советскиот писател Михаил Александрович Шолохов.

Фестивали, конференции, натпревари уреди

Различни настани посветени на руската народна песна се одржуваат во Русија и други земји во светот.

 • „Домородното село пее“ е годишен серуски фестивал-натпревар од различни жанрови.
 • „Козачки Кубан“ - Серуски фестивал на фолклорни групи;
 • Првиот серуски фестивал-натпревар на аматерски креативни групи, организиран во рамките на националниот проект „Култура“[2]
 • „Каравон“ - руски фолклорен фестивал во Волга[5];
 • „Етномузикологија: историја, теорија, пракса“ - меѓународна научно- практична конференција[4].
 • „Пролет Шолохов“ е годишен меѓународен литературен и фолклорен фестивал посветен на роденденот на советскиот писател Михаил Александрович Шолохов.

Наводи уреди

 1. Щуров В. М. Жанры русского музыкального фольклора. — М.: Музыка, 2007. С. 400. ISBN 978-5-7140-0821-4
 2. 2,0 2,1 „Первый Всероссийский фестиваль-конкурс любительских творческих коллективов, организованный в рамках нацпроекта «Культура», стартовал в Саратове“. www.mkrf.ru. Архивирано од изворникот на 2019-06-23. Посетено на 2019-06-23.
 3. „Более 1800 участников приедут на фестиваль русского фольклора «Каравон»“ (руски). www.tatar-inform.ru. Посетено на 2019-06-24.
 4. 4,0 4,1 „VIII Международная научно-практическая конференция «Этномузыкология: история, теория, практика» — Центр русского фольклора“. www.folkcentr.ru. Посетено на 2019-06-24.
 5. „Более 1800 участников приедут на фестиваль русского фольклора «Каравон»“ (руски). www.tatar-inform.ru. Посетено на 2019-06-24.

Литература уреди

 • Жиров М. С., Алексева О. И. Културна морфологија на руската народна песна: теоретски и методолошки аспект // Научни изјави на Државниот универзитет во Белгород. Серија: Филозофија. Социологија. Десно - Белгород, 2009 година. - Т. 10, број 9. - С. 34-43 .
 • Русские народные песни. Мелодии и тексты / Ед. О. Ф. Агафонов. - Препечатено, составено од изданието во 1983 година (ур. В. Бекетов). - М.: Музика, 1987 година. - 128 од
 • Колпакова Н. П. Искуство во класификацијата на традиционалната селска песна во домаќинството // руски фолклор. Материјали и истражување. Том V / Ед. A. M. Астакова и други - М., Л .: Издавачка куќа на Академијата на науките на СССР, 1960 година. - S. 167-182 .
 • Рибаков С. Руска песна
 • Соболевскиј А.И. Одлични руски народни песни. - СПб., 1895-1902 година. - Т. I - VII.
 • Толмачјов Ј.А. Народна музичка креативност. - упатство. - Тамбов: Издавачка куќа на Тамб. држава технологија не-тоа, 2006 година. - 120 од

Надворешни врски уреди