Руска национална библиотека

Руската национална библиотека (руски: Российская национальная библиотека, РНБ), сместена во Санкт Петербург, е првата,[1] и една од трите национални библиотеки на Русија.[2] РНБ моментално е рангирана меѓу најголемите библиотеки во светот. Ја има втората најголема библиотечна збирка во Руската Федерација, ризница на националното богатство, и серуски информативен, истражувачки и културен центар. Во текот на својата историја, библиотеката цели кон сеопфатно стекнување на националниот печатен производ и обезбедила слободен пристап до своите збирки.

Зградата на Руската национална библиотека

Наводи уреди

  1. Sasek, Allie; Nesterov, Andrei (2015-11-05). „National Library of Russia in St. Petersburg“. GeoHistory. Посетено на 2022-08-18.
  2. „Libraries in Russian Federation“. IFLA Library Map of the World. International Federation of Library Associations and Institutions. Посетено на 2022-08-18.