Руска кирилица

Руска кирилица или Државjанска азбука (руски: Гражда́нский шрифт) е модификација на кирилицата што ја воведе рускиот цар Петар I во периодот од 1708 до 1710 година. Целта на реформата беше да се донесе надворешна изгледот на руските книги во западноевропските книги од тоа време, односно ранобарочната француско-италијанска античка. [1]

Руска кирилица. 1707

Дел од реформите на Петар Велики.

НаводиУреди