Роберт Сесил

Роберт, прв виконт Сесил од Челвуд (англиски: Robert, First Viscount Cecil of Chelwood; 1864-1958) - англиски политичар.

Роберт Сесил од Вилијам Орпен

ЖивотописУреди

Роберт Сесил бил вклучен во подготовките околу создавањето на Лигата на народите, а потоа бил нејзин претседател од 1923 до 1945 година. За својата активност, во 1937 година ја добил Нобеловата награда за мир.[1]

НаводиУреди

  1. F. A. Hayek, The Road to Serfdom: Text and Documents (The Definitive Edition). Chicago: The University of Chicago Press, 2007, стр. 197-198.