Санитет во Стариот Рим

(Пренасочено од Римски санитет)

ЃубреУреди

Во Стариот Рим во посиромашните населби ѓубрето се фрлало меѓу зградите каде формирало алеи, а понекогаш било толку густо што морало да се користат камења за газење. Рим немал ѓубреџии и затоа ѓубрето се фрлало на разни места без некој посебен критериум, па дури и директно преку прозорец. Како резултат на ова, нивото на улицита се накачувало како што се граделе нови згради врз втапканиот шут и ѓубре.

КанализацијаУреди

Римскиот водовод и канализација биле многу софистицирани. Јавните терми (бањи) можел да ги користи секој. Преку систем на аквадукти се доведувале огромни количества вода. Одводот работел преку т.н. Клоака Максима.

 
Канализација кај Потаиса

НаводиУреди

  • Casson, Lionel. Everyday Life in Ancient Rome, revised and expanded edition. Baltimore: The Johns Hopkins University Press, 1998. стр. 40.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди