Римски приказни

„Римски приказни“ (италијански: Racconti Romani) – збирка раскази на италијанскиот писател Алберто Моравија од 1954 година.

СодржинаУреди

Збирката ги содржи следниве раскази:[1]

 • Не истражувај
 • Двојник
 • Комедијант
 • Возач на камион
 • Мислител
 • Акрепи
 • Совршено злостроство
 • На сила силеџија
 • Пропаст на човештвото
 • Пријатели без пари
 • Бу, бу, бу
 • Несреќен човек
 • Тарзановата одмазда
 • Ромоло и Ремо
 • Болничарка
 • Богатство

За збиркатаУреди

Збирката „Римски приказни“ се темели врз два елементи: прецизната слика на објективниот свет се соединува со егзистенцијалните и моралните проблеми на целата епоха. Затоа, неговите раскази се длабоко „римски“ и истовремено не се само „римски“. Од сведочењето за посебното тие преминуваат во сведоштво за општото, т.е. низ моралните, сентименталните и општествените проблеми на поединецот тие зборуваат за духовната пустош на една цела цивилизација, која е во знакот на конвенциите, формалностите и конструкциите. Неговиот стил е одраз на пластичноста на фантазијата, но и интимен јазик на мудроста и на зрелоста на интелектот. Ликовите во книгата се луѓе од крв и од месо, но и симболи, т.е. претставници на одделни делови од неговиот систем на идеи.[2]

НаводиУреди

 1. A. Moravija, Rimske priče. Beograd: Rad, 1964.
 2. Jugana Stojanović, „Alberto Moravija“ во: A. Moravija, Rimske priče. Beograd: Rad, 1964, стр. 107.