Рикардо Вилалба е аргентински шумар и дендрохронолог специјализиран за палеоклиматски студии. Активен е во ЦРИЦЈТ во Мендоза, Аргентина. Тој бил еден од авторите на Четвртиот извештај за проценка на МПКП.

Почнувајќи од 2017 година, Вилаба се соочил со правни обвиненија од еколошката невладина организација Jахал Но Се Тока. Бил обвинет дека водел, како директор на Аргентинскиот институт за нивологија, глациологија и науки за животната средина, недоволно истражување на глечерите во областа Јахал, што довело до тоа разни глечери да бидат изоставени. Според Јахал Но Се Тока, ова би овозможило Барик Голд да отвори рудник во областа и загадувањето што следело. Аргентинските и меѓународните научници го критикувале обвинението против Вилалба, а темата била покриена од списанијата Наука и Природа.[1]

Во 2023 година му била доделена диплома за заслуги од наградите Конекс за неговата работа во областа на екологијата и еколошките науки во последната деценија.[2]

Наводи

уреди
  1. „Argentina: La actividad de una minera enfrenta a científicos y ambientalistas“. La Diaria (шпански). December 23, 2017. Посетено на January 20, 2018.
  2. Infobae, уред. (2 May 2023). „Premios Konex 2023: premiarán a las 100 personalidades más destacadas en Ciencia y Tecnología“. infobae.com (шпански). Посетено на 2023-05-15.

Надворешни врски

уреди