Референдум во Општина Дојран (2020)

Референдум во Општина Дојран (2020)референдум на локално ниво кој се одржал во Општина Дојран на 2 февруари 2020 година.[2]

Референдум во Општина Дојран
МестоОпштина Дојран
Датум2 февруари 2020 (2020-02-02)
Исход
Да или не Гласови Удел
Yes check.svg Да 402 &1000000000000294100000029,41%
X mark.svg Не 965 &1000000000000705900000070,59%
Важечки гласови 1.367 &1000000000000973600000097,36%
Неважечки гласови 37 &100000000000002640000002,64%
Вкупно гласови 1.404 100.00%
Излезност &1000000000000535500000053,55%
Гласачко тело 2.622
[1]

Граѓаните на овој референдум гласале за склучување договор за јавно-приватно партнерство за комуналните услуги, водовод и канализација.

Овој референдум бил успешен поради тоа што гласале повеќе од половина од вкупниот број на регистрирани гласачи. Мнозинството граѓани гласале против, поради што Општина Дојран ќе ја прекине постапката за создавање ново комунално претпријатие, кое требало да стопанисува со услугите водовод и канализација во наредните 30 години.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Граѓаните на Дојран против јавно – приватно партнерство за водоводот и канализацијата | Телма“. Посетено на 2020-02-02.
  2. „ДОЈРАН НА РЕФЕРЕНДУМ ОДБИ ЈАВНО-ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО ЗА ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“. Сакам Да Кажам. 2020-02-02. Посетено на 2020-02-02.