Референдум во Општина Валандово (2017)

Референдум во Општина Валандово (2017)референдум на локално ниво кој се одржал во Општина Валандово на 20 август 2017 година.[1].

Референдум во Општина Валандово
23 јули 2017 (2017-07-23)

LocationОпштина Валандово

Првично, Советот на Општина Валандово ја отфрлил иницијативата на граѓаните за распишување референдум, по што граѓанската иницијатива „Спас за Валандово“ пристапила кон собирање на потписи од граѓаните за распишување локален референдум.[2] Потребните потписи за распишување референдум биле успешно собрани,[3] по што Советот на општината распишал референдум за 20 август.[4]

Согласно одлуката на советниците, за одржување на референдумот биле обезбедени милион и 200 илјади денари од буџетот на Општина Валандово.[5]

Овој референдум бил неуспешен поради тоа што не гласале повеќе од половина од вкупниот број на регистрирани гласачи.[6]

Поврзано уреди

Наводи уреди