Распнување (Ван Ајк)

Распнување — неодамна откриен цртеж од раниот XV век, за смртта на Исус, кој му се припишува на Јан ван Ајк или на неговата работилница[2] сега во збирката на Музејот Боијманс Ван Бенинген.[3] Тоа е различно датирано од раните 1430-ти, што подразбира оригинал од ван Ајк или ок. 1440 година, што го прави пастиш од член на работилница по смртта на Јан. Единствениот друг познат цртеж на ван Ајк е „Студија за портретот на кардиналот Николо Албергати“, ако „Света Варвара“ од 1437 година е исклучена како недовршена слика, иако има сличности меѓу нив; особено во својата перспектива, аголот на гледна точка на набљудувачот и засенчувањата на карпестите формации. Квалитетот на нацрт-изработката е од прва стапка и можеби е најелаборативниот и најсложениот преживеан цртеж од 16 век.

Распнување, ок. 1440 година. Златно и сребрено перо, пенкало и четка и дрвена боица, Музеј Боијманс Ван Бенинген, 25,4 см x 18,7 см[1]

Изведена е во златно и сребрено перо, пенкало и четка и дрвена боица.[4] Таа е во лоша состојба, покриена е со жолтеникав лак, што ги оштетило и хартијата и цртежот. Цртежот е поврзан со левиот панел њујоршкиот „Диптих на Распнување и Страшниот суд“, што воглавно, но не секогаш, му се припишува на Јан; најверојатно членовите на работилницата завршиле многу пасуси на рамката од десната рака. Како таков, овој цртеж е или изворна подготвителна студија, или работилнички пастиш од соработник создаден за комерцијална продажба.[2]

Јан ван Ајк, „Диптих на Распнување и Страшниот суд, ок. 1430–1440 година. Масло на платно, пренесено од дрво. Секој 56,5 см × 19,7 см; Музеј на уметноста Метрополитен, Њујорк

Тоа покажува дека маса луѓе се собрале околу сцената на распенувањето, а Христовите следбеници тагувале во преден план (иако тие се тенки опишани во споредба со другите фигури), војници и гледачи кои висат околу во средината на земјата и приказ на три распнати тела во горниот терен. Двете дела содржат голем број слично прикажани и позиционирани фигури, ја делат истата стрмна перспектива, со тоа што градот Ерусалим може да се види во далечината, иако тука е со многу понизок агол отколку во готовиот диптих.

Наводи уреди

  1. „The Crucifixion ca. 1440 Jan van Eyck“. Metropolitan Museum of Art. Посетено на 18 март 2021.
  2. 2,0 2,1 "Concerning a drawing at the exhibition The Road to van Eyck". Flemish Art Collection. Посетено на 18 март 2021.
  3. "The Crucifixion of Christ ca. 1440-50 Jan van Eyck" Museum Boijmans van Beuningen. Посетено на 18 март 2021.
  4. "Unknown drawing from Van Eyck studio found: One of the greatest discoveries in early drawing". Art Daily. Посетено на 18 март 2021.