Радијатор (од зборот англиски radiation, (зрачење) е направа за пренос на топлина и тоа често со топла вода или воздух.Најчесто се користи за радијатори за централно греење и уреди за ладење.

Радијатор со централно греење

Надворешни врскиУреди