Радиодрама

(Пренасочено од Радио драма)

Радио драмата (или аудио драма, аудио игра, радио игра, радио театар или аудио театар) — уметничка форма во која се изведуваат приказни или драмски текстови што се емитуваат на радио. Без визуелна компонента, радио драмата зависи од дијалогот, музиката и звучните ефекти за да му помогне на слушателот да ги замисли ликовите и приказната: „Таа е аудитивна во физичка димензија, но подеднакво моќна како визуелна сила во психолошката димензија.[1]“ Радио драмата опфаќа претстави специјално напишани за радио, докудрама, драматизирани дела на фикција, како и претстави првично напишани за театарот, вклучително и музички театар и опери.

Снимање на радио драма во Холандија (1949)

Радио драмата постигнала широка популарност во рок од една деценија од првичниот развој во 20-тите години на минатиот век. До 1940-тите, таа била водечка меѓународна популарна забава. Сепак, со доаѓањето на телевизијата во 1950-тите, радио драмата започнала да ја губи публиката, но во повеќето земји таа останала популарна.

До 21 век, радио драмата имала минимално присуство во САД, каде многу американски радио драми биле ограничени на пренамена на програми од претходните децении. Сепак, другите нации сè уште имаат просперитетни традиции на радио драма. На пример, во Обединетото Кралство, БиБиСи произведува и емитува стотици нови радио претстави секоја година на Радио 3, Радио 4 и Радио 4 Екстра. Како и САД, Австралија АБЦ се откажала од радиодифузната драма, но во Нов Зеланд РНЗ продолжува да промовира и емитува разновидна драма преку своите воздушни бранови.

Благодарение на напредокот во дигиталното снимање и дистрибуцијата на интернет, радио драмата доживеала преродба во околу 2010 година[2]. Подкастингот понудил средства за евтино создавање нови радио драми, покрај дистрибуцијата на старите програми.

Поимите „аудио драма[3]“ или „аудио театар“ понекогаш се користат синонимно со „радио драма“; Сепак, аудио драмата или аудио театарот не мора да бидат наменети специјално за емитување на радио. Аудио драмата може да се најде и на ЦД, ленти со касети, веб-објави, како и на радио кое се емитува.

Наводи

уреди
  1. Tim Crook: Radio drama. Theory and practice Архивирано на 1 јули 2014 г.. London; New York: Routledge, 1999, p. 8.
  2. Wall Street Journal; Newman, Barry (2010-02-25). „Return With Us to the Thrilling Days Of Yesteryear — Via the Internet“. Wall Street Journal.
  3. Compare the entry to Hörspiel e.g. in: dict.cc – Deutsch-Englisch-Wörterbuch

Надворешни врски

уреди