Пресметување на датумот на Велигден

Датуми на Велигден
1982–2022
(грегоријански)
Година Правосл. Западен
1982 18 април 11 април
1983 8 мај 3 април
1984 22 април
1985 14 април 7 април
1986 4 мај 30 март
1987 19 април
1988 10 април 3 април
1989 30 април 26 март
1990 15 април
1991 7 април 31 март
1992 26 април 19 април
1993 18 април 11 април
1994 1 мај 3 април
1995 23 април 16 април
1996 14 април 7 април
1997 27 април 30 март
1998 19 април 12 април
1999 11 април 4 април
2000 30 април 23 април
2001 15 април
2002 5 мај 31 март
2003 27 април 20 април
2004 11 април
2005 1 мај 27 март
2006 23 април 16 април
2007 8 април
2008 27 април 23 март
2009 19 април 12 април
2010 4 април
2011 24 април
2012 15 април 8 април
2013 5 мај 31 март
2014 20 април
2015 12 април 5 април
2016 1 мај 27 март
2017 16 април
2018 8 април 1 април
2019 28 април 21 април
2020 19 април 12 април
2021 2 мај 4 април
2022 24 април 17 април


Во оваа статија се работи за начинот на пресметка на датумот на Велигден.

Пресметка на православен Велигден уреди

Еден од начините на пресметување на датум на кој се паѓа Велигден според јулијанскиот календар ја дал германскиот математичар Карл Фридрих Гаус. Алгоритмот според кој се пресметува е следниот:

G = година за која се пресметува датум на Велигден

R1 = G mod 19 (остаток при делење на годината со 19)

R2 = G mod 4

R3 = G mod 7

RA = 19R1 + 16

R4 = RA mod 30

RB = 2R2 + 4R3 + 6R4

R5 = RB mod 7

RC = R4 + R5

Велигден е на ден:

Ако Rc < 28 Велигден е на датум Rc+3, ако Rc >= 28 Велигден е на датум RC-27

Ако RC < 28 Велигден е во месец април, ако Rc >= 28 Велигден е во месец мај

Пример за 2006 година G=2006 R1=11;R2=2;R3=4;RA=225;R4=15;RB=110;R5=5;RC=20 Велигден е на 23 април

Пресметка на неправославен Велигден уреди

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди

Скрипта за пресметување на православен и неправославен Велигден. Архивирано на 14 октомври 2015 г.