Предлошка:Хомер-инфокутија

Хомер (старогрчки: Ὅμηρος)
Homer British Museum.jpg
Идеализирана биста на Хомер од хеленистичко време. Британски музеј.
Живеел ~ VIII век п.н.е.
Влијанија рапсодична усмена поезија
Влијаел на класиката
(западен канон)