Предлошка:Кратенка

Кратенки:
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Оваа предложна документација е превметната од Предлошка:Кратенка/doc [уреди]

Употреба уреди

Оваа предлошка најчесто се користи на страниците за насоки и начела на Википедија со цел да го прикаже најкраткиот пат до дадена страница. На пример, ВП:КРАТЕНКИ пренасочува кон Википедија:Кратенки. Поентата на оваа предлошка не е да го дава секое пренасочување (впрочем, затоа постои Special:Whatlinkshere); за било која дадена страница, би требало да ги листа само лесно-запомнливите пренасочувања, и тоа едно до две.

Не го користете оваа предлошк на други предлошки, на пример да кажете дека скратениот пат за Шаблон:Безврска е всушност {{Безврска}}. Нема потреба да се кажува очигледното како тоа, бидејќи по правило секоја предлошка го користи своето име како скратен пат.