Предлошка:Јазици

Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Оваа предложна документација е превметната од Предлошка:Јазици/doc [уреди]

КористењеУреди

ГлавноУреди

Оваа предлошка треба да се става на корисничките предлошки за јазици. Се употребува вака (пример за македонски јазик):

{{јазици|македонски|mk}}

Треба да напишете само македонски (без јазик, самата предлошка го прави тоа).

Отсуство на јазикУреди

Во повеќето случаи, после името на јазикот стои зборот „јазик“ (пример: македонски јазик), но во некои случаи името на јазикот не го дозволува тоа, односно не бара „јазик“ после името и така би се јавила врска до непостоечка статија. За да го спречите тоа, додадете го параметрот „безјазик“, вака:

{{јазици|македонски|mk|безјазик=}}

Нивоа 5 и 6Уреди

Повеќето предлошки за јазици имаат нивоа само до 4 или 5. За да додадете врска до предлошка за ниво 5 или 6 на познавање на јазикот, додадете го параметрот „ниво“, вака:

{{јазици|македонски|mk|ниво=5}}

или

{{јазици|македонски|mk|ниво=6}}

Отсуство на категоријаУреди

Оваа предлошка сам ја додава статијата што го користи во соодветна категорија. Некои предлошки не заслужуваат да имаат сопствена категорија. За да го спречите категоризирањето во непостоечка категорија, додадете го параметрот „безкат“, вака:

{{јазици|некој_јазик|xx|безкат=}}