Појадок на трева (Моне, Париз)

Појадок на трева (француски: Le Déjeuner sur l'herbe) – слика масло на платно од Клод Моне насликана во 1865-1866 година, направена како одговор на дело со истиот наслов од Едуар Мане. Останала незавршена, но два големи фрагменти денес се наоѓаат во Музејот Орсе во Париз, додека помала верзија од 1866-1867 година денес се наоѓа во Музејот Пушкин во Москва.

Појадок на трева
Le Déjeuner sur l'herbe
Claude Monet - Le dejeurner sur l'herbe (left panel).jpg
Лев панел, Музеј Орсе
Творец Клод Моне
Димензии 248,9 см × 218,0 см
Место Музеј Орсе

На сликата Моне го прикажал и сликарот Гистав Курбе.

ОписУреди

На целата слика се прикажани дванаесет луѓе. Облечени се по париска мода која тогаш била популарна. Тие се на пикник во блиската шумска полјана. Сите се собрани околу бел чаршаф на кој има храна – овошје, колачи и вино. Амбиентот во оваа природна средина главно е создаден од играта на светлината и сенката, која се должи на листопадното дрвно над нив.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди