Еремија (10 век) ― свештеник, средновековен писател, еден од најавторитетните ученици на поп Богомил.[1]

Работел и творел во втората половина на 10 век. Негово најзначајно дело е апокрифот под наслов „Повест за крстното дрво“, откриен во 1868 година. Се смета за автор на уште неколку апокрифни дела.[1]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 д-р Стојан Киселиновски и др. (2000). Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. стр. 177. ISBN 9989-624-46-1. Недостасува |author1= (help)