Поликрат - старогрчки владетел.

ЖивотописУреди

Поликрат бил тиранин (старогрчки поим за апсолутен владетел) кој владеел со островот Самос во VI век п.н.е. Тој бил умен, но со деспотски карактер. Животот го загубил трагично во борба против Персијанците.[1]

Поликрат како тема во уметностаУреди

  • „Прстенот на Поликрат“ (Der Ring des Polykrates) - песна на германскиот поет Фридрих Шилер.[2]

НаводиУреди

  1. Fridrih Šiler, Knjiga poezije. Beograd: Rad, 1964, стр. 62.
  2. Fridrih Šiler, Knjiga poezije. Beograd: Rad, 1964, стр. 28-30.