Административна поделба на Папуа Нова Гвинеја

Папуа Нова Гвинеја е поделена на 4 региони, кои опфаќаат 20 покраини, еден автономен регион (Бугенвил) и еден национален престолнински округ. Папуа Нова гвинеја не е федерација од покраини, туку унитарна држава, каде покраините се потчинети на централната власт.

Покраини

уреди
 
Карта на покраините во Папуа Нова Гвинеја

Еве список на покраините во земјата:[1]

Бр. Покраина Админ. центар Површина
(км2)
Население Густина
(жит/км2)
Регион
1 Централна Порт Морсби 29.500 183.153 6,21 Папуа
2 Чимбу Кундијава 6.100 258.776 42,42 Планински
3 Источна Планинска Горока 11.200 429.480 38,35 Планински
4 Источна Нова Британија Кокопо 15.500 220.035 14,20 Островски
5 Источен Сепик Вевак 42.800 341.583 7,98 Момасе
6 Енга Вабаг 12.800 289.299 22,60 Планински
7 Заливска Керема 34.500 105.050 3,04 Папуа
8 Маданг Маданг 29.000 362.085 12,49 Момасе
9 Манус Лоренгау 2.100 43.589 20,76 Островски
10 Милн Беј Алотау 14.000 209.054 14,93 Папуа
11 Моробе Лае 34.500 536.917 15,56 Момасе
12 Нова Ирска Кавиенг 9.600 118.148 12,31 Островски
13 Оро Попондета 22.800 132.714 5,82 Папуа
14 Бугенвил (авт. регион) Арава 9.300 175.053 15,18 Островски
15 Јужна Планинска Менди 15.100 360.318 23,86 Планински
16 Западна Дару 99.300 152.067 1,53 Папуа
17 Западна Планинска Маунт Хаген 4.300 254.227 59,12 Планински
18 Западна Нова Британија Кимбе 21.000 184.838 8,80 Островски
19 Сандаун Ванимо 36.300 185.790 5,12 Момасе
20 Национален Престолнински Округ Порт Морсби 240 252.469 1051,95 Папуа
21 Хела Тари 10.500 185.947 17,71 Планински
22 Џивака Мињ 4.800 185.641 38,68 Планински

Региони

уреди
 
Региони на Папуа Нова Гвинеја
  Планински Регион
  Островски Регион
  Момасе
  Папуа

Земјата се дели на четири региони, кои играат значајна улога во секојдневниот живот. Неретко според нив се води организацијата на владините служби, подрачјата на стопанисување, спортските натпревари, па дури и политичките игри. Кај населението има силно чувство на регионална припадност, и постојат сериозни меѓурегионални соперништва. Честопати министрите и другите функционери се назначуваат од сите региони за да се запази рамнотежата.

Четирите региони се:

„Момасе“ е новосоздадена кованка составена од првите три букви од Моробе, Маданг и Сепик.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди