Лаос се дели на покраини (лаоски: ແຂວງ, „квенг“) и 1 префектура („кампенг након“), покрај општината (ນະຄອນຫຼວງ, „након луанг“) на главниот град Виентијан.[1]

Покраините пак, се делат на окрузи („муанг“) и села („баан“).

Покраини уреди

 
Карта на покраините во Лаос

Податоците за населението на покраините се водат според пописот од 2005 г.[2]


Местоположба Име Админ. центар Население Површина
(км²)
Густина
(жит/км²)
ISO
  Атапи Атапи 114.300 10.320 11 LA-AT
  Бокео Бан Хуајсај 149.700 6.196 24 LA-BK
  Боликамсај Паксан 214.900 14.863 14 LA-BL
  Виентијан Муанг Пон-Хонг 373.700 15.927 23 LA-VI
  Виентијан
(префектура)
Виентијан 692.900 3.920 180 LA-VT
  Камуан Такек 358.800 16.315 22 LA-KH
  Луанг Намта Луанг Намта 150.100 9.325 16 LA-LM
  Луанг Прабанг Луанг Прабанг 408.800 16.875 24 LA-LP
  Понгсали Понгсали 199.900 16.270 12 LA-PH
  Саванакет Саванакет 721.500 21.774 33 LA-SV
  Сајњабули Сајњабули 382.200 16.389 23 LA-XA
  Салаван Салаван 336.600 10.691 31 LA-SL
  Секонг Секонг 83.600 7.665 11 LA-XE
  Сијангкуанг Понсаван 262.200 15.880 17 LA-XI
  Удомсај Муанг Сај 275.300 15.370 18 LA-OU
  Хуапан Сам Нија 322.200 16.500 20 LA-HO
  Чампасак Паксе 575.600 15.415 37 LA-CH

Поврзано уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди